1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΤΟ

Posted by on may 14th, 2016 and filed under Actividades, Actualidad, Mexico. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

FestGR

Πρώτο Παιδικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεξικό

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Φόρος τιμής στους Cri-Cri, PepeFrank

και FranciscoHinojosa

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

στην ASCLAYE, Φαλήρου 47Α, Κουκάκι, Αθήνα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Φεστιβαλίτο (=Φεστιβαλάκι) ξεκίνησε από μια ιδέα της μεξικανής τραγουδίστριας MarthaMoreleόn, η οποία και την έκανε πράξη. Είναι μια εκδήλωση που περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, αφιερωμένη στα παιδιά, στην οποία, όμως, οι ενήλικες μπορούν και αυτοί να συναντήσουν το παιδί που υπήρξαν κάποτε. Πρόκειται για μια εκδήλωση χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Χώρου τέχνης “FoKiaNou 24/7″, της Σχολής Ισπανικών-Πορτογαλικών-Καταλανικών ABANICO, και του περιοδικού SolLatino, καθώς και με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Μεξικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και, τέλος, με τη στήριξη από τον Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο Λατινοαμερικανών και Ισπανών στην Ελλάδα (ASCLAYE), στους χώρους του οποίου θα λάβει χώρα η εκδήλωση (Φαλήρου 47Α, Κουκάκι, Αθήνα).

Το Φεστιβαλίτο μας γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία μιας πολυάριθμης ομάδας ατόμων, τα οποία, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, συμβάλλουν στην ευόδωση του κοινού στόχου: να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με καταγωγή από ελληνόφωνους είτε ισπανόφωνους γονείς με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα παιδικά παιχνίδια της μεγάλης αυτής χώρας που λέγεται Μεξικό.

Την Κυριακή 15 Μαΐου, από τις 17.00 έως και τις 21.00, θα λάβουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες, ευχάριστες, διασκεδαστικές και δημιουργικές, ικανές να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών ή, μάλλον καλύτερα, μικρών και μεγάλων, στα ισπανικά και τα ελληνικά.

Οι δυο πρώτες δραστηριότητες θα διεξαχθούν παράλληλα με το πρόγραμμα (που αποτελείται από εκτελέσεις μουσικών συνθέσεων, χορό, μαριονέτες και αφήγηση παραμυθιών). Επειδή είναι χειροτεχνικές δραστηριότητες απαιτούν το χρόνο τους, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν ακριβώς στις 17.00 (απαιτείται ακρίβεια στην ώρα προσέλευσης των παιδιών που θα συμμετάσχουν!).

¨   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ που το συντονίζει η μεξικανή εικαστική καλλιτέχνις BlankaAmezkua.

¨   «ΜΑΚΙΓΙΑΖ» για παιδιά, που το συντονίζει η AspaDelsol.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

¨   «ΣΤΙΓΜΕΣ» ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MAΡΙΟΝΕΤΑΣ από το κουκλοθέατρο Barutiτου FranciscoBrito.

¨   ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ. Θα διαβαστούν δυο παραμύθια του μεξικανού FranciscoHinojosa. Το ένα από αυτά, στα ισπανικά, με τον τίτλο Mihermanaquiereserunasirena, θα το διαβάσει η μεξικανή καλλιτέχνις DanielaBolaño, το δεύτερο, θα το διαβάσει σε μετάφραση στα ελληνικά η αφηγήτρια παραμυθιών Μάνια Μαράτου.

Το δεύτερο παραμύθι, με τον τίτλο Η χειρότερη κυρία του κόσμου, του  FranciscoHinojosa, μεταφράστηκε στα ελληνικά, σε πρόσφατο εργαστήρι συλλογικής λογοτεχνικής μετάφρασης στο ABANICO, με τη παρουσία και τη συμμετοχή του συγγραφέα. To εργαστήρι το οργάνωσαν και το συντόνισαν οι καθηγητές λογοτεχνικής μετάφρασης Νίκος Πρατσίνης και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

-Στην ομάδα της συλλογικής μετάφρασης συμμετείχαν οι: Άκης Διαμαντής, Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου,EduardoLucena, Ελένη Βότση, Εύη Κιρλέση, Μαρία Στρατηγάκου, Ναταλί Φύτρου, Νατάσα Γιαλαντζή, Σπύρος Λαζάρου, Σταυρούλα Ντίντα και Γιώργος Αμολοχίτης.

 

¨    ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Έλληνα τραγουδοποιού Σταύρου Παπασταύρου.  

¨    ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στην οποία θα ερμηνευθούν τραγούδια των τιμώμενων συνθετών από τους σπουδαστές φωνητικής έκφρασης της ΜarthaMoreleόnκαι από το χορωδιακό σύνολο Abanicoro, που επίσης διευθύνεται από την μεξικανή καλλιτέχνιδα.

- Σπουδαστές φωνητικής έκφρασης: Xριστίνα Ταμπούρογλου, Λουκία Χατζοπούλου,DanielaBolaño, Χρύσα Μπάστα και Όλγα Τσατσάνη

- Αbanicoro: Τέσσυ Οικονομοπούλου, Κατερίνα Άσήμου, JuanitaLaQuejica, Κίμων Αντωνέλος, Νίκος Μικρόπουλος, Σοφία Τσικρικά, Μαρία Μαλακάτα, Στέλλα Δούκα

¨    ΜΟΥΣΙΚΟΙΚΑI ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Alejandro Díaz, Demian Gómez, Herman Mayr y Martha Moreleón

¨    ΧΟΡΟΙ: τους παρουσιάζει η παιδική ομάδα χορού του συνδέσμου ASCLAYE, υπό τη διεύθυνση της κολομβιανής καθηγήτριας XiomaraAlfaro.

¨    ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Συντονισμός παιχνιδιών από τους Poncho Álvarez και Βασίλη Τρικκαλίτη.

 • § § § §§ §§ § §

 

 

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

 

FRANCISCO GABILONDO SOLER, γνωστόςκαιως “CRI-CRI” (1907 – 1990). Mεξικανός τραγουδοποιός παιδικών τραγουδιών, δημιουργός του χαρακτήρα Cri-Cri, δηλ. του μικρού τραγουδιστή γρύλου. Αξίζει να αναφέρουμε τη δεξιοτεχνία με την οποία συνδυάζει πολλούς και διαφορετικούς ρυθμούς με την πιο ποικίλη θεματολογία. Με τα τραγούδια του, που είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, μεγάλωσαν πολλές γενιές Μεξικανών.

 

PEPEFRANK (1948). Από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς μουσικής για παιδιά στο Μεξικό, με μια σταδιοδρομία 40 ετών περίπου ως τραγουδοποιός και καθηγητής μουσικής. Μέσα από το έργο του, δεν παύει να αναζητεί για το παιδί αυτή τη μοναδική κληρονομιά που είναι η λέξη, με όλη τη δύναμη και την ομορφιά της, καθώς και η μουσική στις διάφορες εκφράσεις της.

 

FRANCISCOHINOJOSA (1954). Μεξικανός συγγραφέας που η λογοτεχνική του παραγωγή έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Έχει γράψει ποίηση, παραμύθια, ταξιδιωτικά χρονικά, δημοσιογραφικά άρθρα, δοκίμια, εκπαιδευτικά βιβλία, ανθολογίες και έργα παιδικής λογοτεχνίας. Χάρη στην προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία, έλαβε τον τίτλο του πρέσβη του Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για το 2015.

 


 

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (1954). Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης που έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της δουλειάς στου στη δημιουργία παιδικών τραγουδιών. Ο δίσκος «Μίλα μου για μήλα», σε συνεργασία με το συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, συνιστά ορόσημο και σημείο αναφοράς στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας για παιδιά, και άρεσε και σε πολλούς ενήλικες.

 

 

Συμμετέχουν:

 • XIOMARAALFARO. Κολομβιανή καθηγήτρια παραδοσιακών και λαϊκών χορών.
 • BLANKAAMEZKUA. Μεξικανή εικαστική καλλιτέχνις που διευθύνει το χώρο “FoKiaNou 24/7”.
 • DANIELABOLAÑO. Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός.
 • FRANCISCOBRITO. Ισπανός καλλιτέχνης κουκλοθεάτρου, δημιουργός έργων για μαριονέτα και διευθυντής του κουκλοθεάτρου “Baruti”.
 • ASPADELSOL. Ελληνίδα, ειδική στη λαϊκή τέχνη και στη χειροτεχνία του ιβηροαμερικανικού κόσμου.
 • ALEJANDRODÍAZ. Χιλιανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης.
 • DEMIANGÓMEZ. Αργεντινός μουσικός και τραγουδιστής, με ειδικότητα στα κρουστά.
 • ΜΑΝΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ. Ελληνίδα μουσικός και αφηγήτρια παραμυθιών. Ιδρυτικό μέλος του Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης Στέ.Π.Πα Μυθολόγιο
 • HERMANMAYR. Αργεντινός μουσικός, τραγουδιστής και ενορχηστρωτής και
 • MARTHAMORELEÓN. Μεξικανή. Τραγουδίστρια, ηθοποιός και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης.
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ. Μεταφραστής λογοτεχνίας και καθηγητής μετάφρασης και μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και σε ειδικά σεμινάρια του Abanico.
 • ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ. Μεταφραστής και διερμηνέας. Καθηγητής μετάφρασης, διευθυντής του Τμήματος Μετάφρασης του Abanico και συνιδιοκτήτης της Εταιρίας Μετάφρασης και Διερμηνείας COMN.Πρατσίνης-Κ.Ζησίμου ΟΕ.
 • Το ABANICORO. Ομάδα χορωδίας απoτελούμενη από σπουδαστές της σχολής Abanico, υπό τη διεύθυνση της MarthaMoreleόn, με την υποστήριξη της Τέσσης Οικονομοπούλου και με ρεπερτόριο από την ιβηροαμερικανική μουσική παράδοση.
 • και oι ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΛΙΤΗΣ και PONCHO ÁLVAREZ, animators.

 

 •    §   §   §   §   §   §   §   §   §

 

 

 

Δημιουργία, conceptκαι οργάνωση: MarthaMoreleón

Συνδιοργανωτές: AbanicoFoKiaNou 24/7 – SolLatino

Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της: Πρεσβείας του Μεξικού

Με την υποστήριξη του: Συνδέσμου ASCLAYE

Μουσικός συντονισμός και ενορχήστρωση: HermanMayr

Καλλιτεχνική σύμβουλος: BlankaAmezkua

Μετάφραση: Nίκος Πρατσίνης

Γραφιστική δημιουργία: Mαριλένα Σουρλαντζή

Mακιγιάζ: AspaDelsol

Φωτογραφία: Λεωνίδας Αλεξανδρόπουλος

Βίντεο:JuanitaLaQuejica

Ήχος: EduardoVillasís

 

Για πληροφορίες:

Martha Moreleón: mmoreleon@gmail.com – fb: Martha Moreleón oficial

Abanico: info@abanico.gr, abanico.gr@gmail.com, fb: abanico

Tηλέφωνα (σε ώρες μαθημάτων).210.32.51.214 y 210.32.51.215

Blanka Amezkua: fb: Blanka Amezkua, www.blankaamezkua.com

Sol Latino: leafestival.direccion@gmail.com – info@solatino.gr

Χορηγοίεπικοινωνίας:

 • www.solatino.gr ● www.ispania.gr ● http://atenasdigital.com ● http://artmag.gr ● www.americalatina.com.gr ● www.livinlovin.gr ● www.forfree.gr ● panoramagriego.gr ● http://juanitalaquejica.blogspot.com

Leave a Reply

Advertisement

Recently Commented